Ittasan vezetett?

On-line segítség, minden kérdésre, azonnal! 2023
ORSZÁGOS HÁLÓZAT

Hogyan kaphatja vissza munkájához, vagy családi ügyeihez nélkülözhetetlen jogosítványát? Itt felteheti kérdéseit, ittas járművezetés ügyében, ahol azonnali, díjmentes válaszokat fog kapni a várható következményekről és megoldási lehetőségekről!

 

 

 

S.O.S. Vonal - 06-20-805-3760

Információk - Non-Stop - országosan

Felhívom


Mit nevezünk ittas vezetésnek?


Mit nevezünk ittas vezetésnek?

Ittas vezetés alatt a volán mögött ülő, alkoholos ital befolyásoltsága alatt álló sofőr járművezetését értjük. A bűncselekmény a zéró tolerancia elvét követi, így már a kis mennyiségű alkohol elfogyasztása is büntetést vonhat maga után. Ennek mértéke azonban függhet az alkohol mennyiségétől.

Mikor beszélhetünk ittas vezetésről?

Ittas vezetés már a legkisebb alkoholmennyiség szervezetbe juttatásánál is megvalósulhat. Az, hogy bűncselekményt vagy szabálysértést követünk-e el, a helyszínen kimutatott véralkoholszinttől függ. 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentráció és 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentráció alatt csupán szabálysértésről beszélhetünk.

Ittas vezetés vasúti, légi, úszó vagy közúton közlekedő, gépi meghajtású jármű mozgásba hozását jelenti.

Meddig szabálysértés és honnantól bűncselekmény a járművezetés ittas állapotban?

Az ittas járművezetés Btk.-ban meghatározott szabály szerint abban az esetben minősül szabálysértésnek, ha légalkohol-koncentráció 0,25 milligramm/liter alatt marad. Ez felett alkoholszonda értékek esetén már bűncselekménynek minősül az ittas vezetés.

Véralkohol szintet nézve ez azt jelenti, hogy 0,50 gramm/liter koncentrációtól felfelé beszélhetünk ittas vezetés bűncselekményről.

 



       

Copyright © 2008-2020    ASZF IJBGY