Ittasan vezetett?

On-line segítség, minden kérdésre, azonnal! 2023
ORSZÁGOS HÁLÓZAT

Hogyan kaphatja vissza munkájához, vagy családi ügyeihez nélkülözhetetlen jogosítványát? Itt felteheti kérdéseit, ittas járművezetés ügyében, ahol azonnali, díjmentes válaszokat fog kapni a várható következményekről és megoldási lehetőségekről!

 

 

 

S.O.S. Vonal - 06-20-805-3760

Információk - Non-Stop - országosan

Felhívom


Alkohol kalkulátor


Megiszunk egy pohár sört vagy koccintunk pár korty pezsgővel, mert úgy tervezzük, hogy csak néhány óra elteltével ülünk autóba. Ilyenkor mindig adott a kérdés: mennyi idő múlva ürül ki teljesen a szervezetemből az ital? Mennyit kell várnom, ha biztonságosan szeretnénk hazavezetni?

Magyarországon évek óta zéró tolerancia van érvényben az ittas gépjármű vezetésre vonatkozóan.

Tehát minimális mennyiségű alkohol kimutatása is büntetést von maga után. Ami pedig még ennél is fontosabb, kisebb mennyiségű alkohol is befolyásolhatja a sofőrök vezetési képességeit, ezzel balesetveszélyes helyzetet teremtve.

A gyors kijózanodás egyetlen biztos módja, ha minél előbb abbahagyjuk az alkoholfogyasztást. Tudományos tény, hogy nincsenek az alkohol felszívódását segítő csodaszerek és persze ilyen praktikák sem léteznek. A vérben található alkohol lebontását egyedül az idő múlása segíti elő. Az a városi legenda is téves, hogy ha alkohol fogyasztása után sokat és lehetőség szerint zsírosat eszünk, akkor gyorsabban kijózanodunk. Valójában ezzel éppen hogy lassítjuk a véralkohol lebontását.

Nem segít a gyorsabb kijózanodásban a kávé sem. Az alkohol ugye általában álmosít, így a kávé elfogyasztása után frissebbnek és talán józanabbnak is érezhetjük magunkat de ez csak érzés, nem a valóság. Végül még egy tévhit, a hideg zuhany sem segít, csak a kávéhoz hasonlóan felfrissít, felébreszt, de nem gyorsítja az alkohol felbontását.

Az alkohol felszívódását számos tényező befolyásolja. Nézzük sorban, melyek az alkohol lebomlásának gyorsaságát meghatározó tényezők:

• Az elfogyasztott alkohol mennyisége
• A sebesség, vagyis amilyen gyorsan az alkoholt megitta
• A kor
• A nem
• Testzsírszázalék
• Az alkohol fogyasztása előtt, illetve közben bevitt táplálék és annak zsírtartalma

Tehát az alkohol lebontása egy rendkívül összetett folyamat, amit számos tényező meghatároz. Egy egészséges és jól működő emberi test 10 kilogrammonként nagyjából egy gramm tiszta alkoholt tud feldolgozni egy óra alatt. Egy korsó 4 %-os alkoholtartalmú sörben nagyjából 20 gramm alkohol található, vagyis egy 70 kilogramm tömegű embernek közel három órájába telik, hogy felszívódjon a szervezetéből egyetlen üveg sör.
 



       

Copyright © 2008-2020    ASZF IJBGY