Ittasan vezetett?

On-line segítség, minden kérdésre, azonnal! 2023
ORSZÁGOS HÁLÓZAT

Hogyan kaphatja vissza munkájához, vagy családi ügyeihez nélkülözhetetlen jogosítványát? Itt felteheti kérdéseit, ittas járművezetés ügyében, ahol azonnali, díjmentes válaszokat fog kapni a várható következményekről és megoldási lehetőségekről!

 

 

 

S.O.S. Vonal - 06-20-805-3760

Információk - Non-Stop - országosan

Felhívom


Érdemes-e ügyvédet fogadnom, ha ittas vezetésen kaptak?


Érdemes-e ügyvédet fogadnom, ha ittas vezetésen kaptak?

Az ittas vezetést a törvény mindig szigorúan büntette, de az úgynevezett „zéró tolerancia” bevezetése óta nagyon súlyos büntetésekre lehet számítani minden esetben. A büntetés a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül akár több éves jogosítvány elvétel, utánképzés, és akár felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Sokszor találkozunk bíróságokon olyan elkövetőkkel, akik ügyvéd nélkül állnak az ittas vezetés miatti tárgyalásuk terme előtt. Kollégáink gyakran megkérdezik, őket - miért nem kértek szakszerű jogi segítséget? A válasz viszonylag egységes, és megdöbbentő: "...azért, mert a rendőr is lebeszélt arról, hogy ügyvédet fogadjak, és én is azt gondolom, hogy itt minden fekete vagy -fehér. Ittam, vezettem és kész. Nincs sem ügyvéd, sem senki, aki rajtam segíthetne.  "... Az ügyvéd felesleges, egyedül is boldogulni fogok.  Sokan abba a végzetes hibába esnek, hogy megvárják - mi lesz velük az eljárás végén. Mindaddig reménykednek, hátha a jó előélet, vagy a  bíró majd kegyes lesz. 

Majd, a jogosítvány elvételekor döbben rá, hogy veszélybe került a munkavégzése, megélhetése, gyermekei, idős hozzátartozóinak ellátása. 

Nem elég, ha az ember a kihallgatáson, tárgyaláson könnyes szemmel néz, és a tipikus mondatokkal próbál érvelni.:

"a jogosítvány nélkül elveszítem az állásom"

Oszlassunk el egy tévhitet: például a munkába járás, munkavégzés és a családi ügyek intézése nem tartoznak a különös méltánylás körülményei közé, már csak azért sem, mert országunkban több millió embernek nincs járműve, mégis van munkahelye és családja, emiatt vezetői engedélyét nem fogja visszakapni.  Úgy fogalmazzák ezt meg, hogy a vezetői engedély nem életfeltétel! Tehát egy méltányossági kérelem, hogy szükséges a jogosítvány a munkához, nem vezet eredményre.

"együttműködtem" a rendőrökkel az előállítás során

Akik azt gondolják, hogy amiért "együttműködtek" a rendőrökkel az előállítás során, "cserébe" majd rövidebb időre veszik el a jogosítványt- TÉVEDNEK. Ez a gondolatmenet már alapjaiban sem helytálló.  A hatóságnak ugyanis az a célja a jogosítvány elvételével, hogy a bűnelkövetőnek hátrányos élethelyzetet teremtsen, melynek kapcsán talán megtanulja, hogy nem lehet ittasan vezetni. Ez pedig semmilyen összefüggésben nem áll azzal, hogy az ittas vezető az előállítása alatt hogyan viselkedett az intézkedő rendőrökkel.

"nagyon rövid utat kívántam megtenni"

Néhányan pedig abban látnak reménysugarat, mely szerint csupán egy "nagyon rövid utat kívántam megtenni". A hatóság azonban úgy gondolkozik, hogy a megtett - vagy megtenni kívánt - útvonal hossza nem releváns, a bűncselekmény megvalósulása szempontjából, nem is lenne ellenőrizhető - ezért nem lehet mérvadó. A jármű beindítása már előkészületi magatartás, míg a jármű elmozdulása már befejezett cselekmény. 

"korábban nem volt közlekedési szabálysértésem, sosem vezettem ittasan"

A bírói gyakorlat a jó előéletet nem veszi felmentő körülménynek, csupán enyhítőnek. A büntetett előélet viszont egyértelműen súlyosbító. Piros pontot nem kap a józan sofőr! Feketét viszont kap az ittas. Magyarország - mint sok más ország - nem tünteti ki azt, aki még soha nem vezetett ittasan. Nincs ilyen oklevél, hogy "10 éve józanul a forgalomban". Márcsak azért sem, mert a bíró nem ült Ön mellett 10 évig, és nem tudhajtja, vajon már hányszor vezetett ittasan. A legtöbb ittas vezető azt mondja, hogy "ritkán iszom, és soha nem vezetek ittasan". Tehát az, hogy a bíróságon úgy állítja be magát, mint aki soha nem vezet ittasan, teljesen bizonyíthatatlan, légből kapott mondat, amire alapozni az égvilágon semmit nem lehet. 

A rendőrség, és a bíróság fel vannak készülve ezekre a mondatokra, hiszen olyan sablonos mondatok ezek, amelyeket szinte minden ittas vezetésen ért személy elmond azt  remélve, hogy ezzel az ügy meg is van oldva. A valóság sajnos nem így működik.  A döntést a bíró mérlegelés alapján hozza, ami nagyon sok tényezőtől függ. Egy erre szakosodott ügyvéd tudja mik ezek a tényezők.

Összefoglalva láthatjuk, hogy akár csekély mértékű ittasságnak is igen súlyos következménye lehet, ha autóba ülünk, a jogosítvány elvétele ugyanis nem kellemes, és nagyon megnehezíti az ember mindennapi életét.

Természetesen ittas vezetés esetén is sokat segíthet egy szakértő ügyvéd, hiszen a megfelelő indokokra hivatkozva a  büntetőeljárásban:

- a gyakran hosszú hónapokig, akár évekig elhúzódó eljárást ügyvédi beavatkozással rendkívüli módon meg lehet gyorsítani,

- a járművezetéstől eltiltást el lehet kerülni, vagy akár 1 hónapra le lehet csökkenteni

-  több kategória megléte esetén (pl. A, C, D) azokat külön vissza lehet szerezni

- a pénzbüntetés  minimalizálható

- számtalan esetben az utánképzés elkerülhető.

Statisztikák bizonyítják, hogy az ittas vezetésnél az idő szerepe kulcsfontosságú. Nincs mire várni! Minél később fordul segítségért annál nehezebb helyzetbe kerülhet! Az idő döntő tényező az eljárás szempontjából, éppen ezért rendkívül fontos hogy minél előbb szakszerű ügyvédi  segítséget kérjen!

Tehát a válaszunk a kérdésre: Igen, azonnal forduljon szakszerű jogi segítségért, ha ittasan vezetett. 



       

Copyright © 2008-2020    ASZF IJBGY